feb 08, 2016

Sportsdrill

Sportsdrill konkurranseparti

Sportsdrill er en vakker og estetisk idrett hvor man fokuserer på turn og dans i kombinasjon med øvelser med drillstav. Det hele akkompagnert med musikk. Sportsdrill er derfor en krevende idrett, hvor man må ha stor koordineringsevne, bevegelighet, spenst, smidighet, styrke og utstråling.

Utøverne får delta i ulike programmer som individuelle solo programmer eller programmer i par eller tropp. Det er typisk at utøverne starter med troppsprogrammer inntil man oppnår et visst nivå på sine ferdigheter. De ulike programmene blir laget spesielt til utøverne og reflekterer deres personlighet og ferdigheter.

Utøverne trener 3-6 ganger i uken avhengig av alder og nivå og treningen fokuserer på øvelser som gir styrke, spenst og bevegelighet. De trener turn, danser klassisk ballett, har løpe- og utholdenhetstrening, teknikktrening med staven og programtrening hver uke.

Når utøveren fyller 11 år, så kan man delta i nasjonale og lokale konkurranser. Er utøveren yngre enn 11 år kan utøveren delta på  oppvisninger på de samme arrangementene.

Når utøveren fyller 13 år kan utøveren kvalifisere seg til å delta i internasjonale konkurranser.

 

Fana IL Sportsdrill har ca 30 utøvere på konkurransepartiet og vi vokser stadig. Alle utøvere fra 11 år deltar på nasjonale konkurranser og vi har de siste årene hatt utøvere kvalifisert til internasjonale konkurranser hvert år. I 2017 har Fana IL Sportsdrill hatt utøvere på det norske landslaget både i EM i Italia, og International Cup og Drill Grand Prix i Kroatia. Utøverne har også gjort det meget godt i alle årets nasjonale konkurranser. 

 

Hva er Sportsdrill

Sportsdrill er en relativt ny sport som har med seg mange elementer både fra dans, turn og drill.

Drillstaven er en stålstang med gummikuler på endene. Kulene er av omtrent samme konsistens som bildekk. Staven veier ca. 250 gram og kan være fra 18-32 tommer lang. Utøveren bruker en stav som rekker fra armhulen til fingertuppen. Stavens vekt og balanse er designet for dynamisk flyt.

Sportens kjennetegnes av følgende karakteristika:

  • Staven benyttes til ulike bevegelser som skaper et visuelt inntrykk, bilde eller mønster som utføres med høy vanskelighetsgrad, med smidighet og flyt, i høy hastighet, både på og nær kroppen og ved å kaste staven opp i luften.
  • Staven kastes med stor hastighet ca 12-15 meter opp i luften mens utøveren gjør ulike danse- og turnelementer og ender opp på nøyaktig riktig sted tidsnok til å ta mot staven når den kommer ned igjen.
  • Bruk av finmotoriske ferdigheter og presis timing for å plassere staven i en kontinuerlig rullende bevegelse rundt nakke, skuldre og armer uten hjelp av hendene til å styre staven, alt synkronisert til kroppsbevegelser.
  • Utøveren utviser artisteri og følelser gjennom harmoniske bevegelser som demonstrere styrke, fleksibilitet, fysisk form, skjønnhet og estetikk sammen med bruk av drillstav.
  • Kombinasjonen av stav og kropp med spennende og ofte risikofylte akrobatiske elementer som demonstrerer fysisk utholdenhet og smidighet satt sammen til programmer akkompagnert  musikk skaper muligheter til å vise både tekniske ferdigheter og artistisk uttrykk som skaper stor underholdningsverdi for tilskueren.

Sportsdrill er en underholdende og spennende sport å betrakte. Timingen og presisjonen som kreves er utfordrende. Sportsdrill krever fullstendig konsentrasjon og koordinasjon. Dette krever topp fysisk form. Konkurranseprogrammene i sportsdrill er designet for utøvere fra nybegynner til elitenivå, gjennom alle stadier av utvikling, erfaring og ferdighet.  

Barn som starter med Sportsdrill får en unik mulighet til å lære gode motoriske og psykiske ferdigheter: øye-hånd koordinasjon, rytme og timing, utholdenhet, styrke, smidighet, fleksibilitet, showmanship, likevekt, selvtillit, selvfølelse, mental styrke og fysisk form.

Analyse av sporten

Den er fysisk – Sportsdrill krever meget god koordinasjon av fingre, hender, armer, ben og føtter som sammen med rygg-, mage- og kjernemuskelatur må respondere umiddelbart på visuelle inntrykk. Det krever utholdenhet, smidighet, styrke og balanse.

Den er psykisk – Sportsdrill gir utøveren mulighet til å lære mer om selvtillitt og frykt, selvfølelse og selvbilde, den gir deg mulighet til å forstå at din egen innstilling er avgjørende i forhold til å lykkes eller ikke, ikke noen eller noe annet. Det er en måte å tenke på som gir økt oppmerksomhet i forhold til hvilket potensiale utøveren har. Det krever selvdisiplin.

Den er emosjonell - Sportsdrill gir mye sosial interaksjon med andre utøvere. Sporten gir muligheter til å delta og ha det gøy i en sunn aktivitet og utvikle varige vennskap. Den gir mulighet til å oppleve godt samhold, utvikle empati, være en lagspiller, takle både motgang og medgang og gir gode minner for livet. De eldre utøverne er ofte trenere og mentorer for de yngre noe som er utviklende både for liten og stor.

Det er en vitenskap – Sportsdrill er nøyaktig og krever presis utførelse. Staven utfordrer fysiske lover ved aksjon og reaksjon, kraft, hastighet og relativitet.

Det er en artistisk sport – Sportsdrill krever motet til en ishockey-spiller (uten beskyttelsen), konsentrasjonen til en sjakkspiller, hurtigheten til en sprinter, reaksjonsevnen til en bokser og sceneopptreden til en skuespiller og grasiøsiteten til en danser.

Det er lærerikt – Sportsdrill gir deg muligheten til å lære hvordan du skal ta alle disse elementene, noen tørre og teknisk kjedelige, noen vanskelige og utfordrende og skape følelser, pasjon, utvikle god arbeidsetikk, forstå dine indre styrker og svakheter, lære å samarbeide med andre og finne en grunn til å fokusere på det gode i livet. 

Idrettsanlegg i Fana
cache/resized/fe8389074b70dbeff0b2f4a7b4f9a984.jpg
Idrettsanlegg i Fana
cache/resized/552342107bff07845ff01cccc48c753a.jpg
Idrettsanlegg i Fana
cache/resized/15bc6045f72887a4c252440a988fbe1d.jpg
Idrettsanlegg i Fana
cache/resized/44da385922824fbf5f7a9cb94b9293b0.jpg
Idrettsanlegg i Fana
cache/resized/6e9601b5aa22d539b9c1d1f4f5e8b876.jpg
Idrettsanlegg i Fana

Kontaktinformasjon

  • Fana IL.
  • Fana Idrettslag, Slåtthaugvegen 144. 5222 Nesttun. Norway
  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.